Jandarmii prahoveni explica incidentele de la Strejnic, de joi seara


Jandarmeria  Prahova explica incidentele de joi seara , de la Strejnic

La câteva zile de la incidentele din localitatea prahoveană Strejnic, acolo unde 50 de suporteri ai echipei Dinamo Zagreb au fost aproape sechestraţi de jandarmi iar jurnaliştii locali agresaţi de forţele de ordine deplasate în număr mare pentru a “asigura” liniştea şi ordinea publică Jandarmeria Prahova a ţinut să explice ce s-a întâmplat pe stadionul Conpet, în seara de joi 21 august a.c . în timpul partidei dintre Petrolul Ploieşti şi Dinamo Zagreb disputată la… Ploieşti.

Peste 300 de jandarmii şi poliţişti prahoveni au vizat doar 50 de suporteri croaţi care au venit fără bilete la meci.

Fanii croaţi au fost “sechestraţi “într-un ţarc din afara arenei sportive unde, potrivit jandarmilor le-au fost create condiţiile necesare (apă, sandvishuri şi toalete ecologice) pentru vizionarea partidei.

La solicitarea jurnaliştilor prahoveni prefectul judeţului Prahova a refuzat (elegant) să ofere un răspuns privind măsurile care se impun privind incidentele de la Strejnic, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Prahova subliniind că acţiunile Grupării Mobile de Jandarmi nu au fost coordonate de către Prefectura Prahova.

Rămând doar ca Jandarmeria Prahova să facă precizări printr-un comunicat de presă abject şi irelevant.

În data de 21.08.2014, începând cu ora 20.15, pe stadionul „Ilie Oană” din Ploieşti s-a desfăşurat meciul de fotbal dintre Petrolul Ploieşti şi Dinamo Zagreb din play-off-ul UEFA Europa League.

În stabilirea măsurilor specifice gestionării unei manifestări sportive de o asemenea amploare, apreciată conform normelor UEFA cu grad ridicat de risc, au fost avute în vedere datele provenite din cooperarea dintre structurile de apărare a legii din cele două ţări, pentru prevenirea unor incidente pe care suporterii consideraţi agresivi le pot genera. În acest context, pe lângă datele obţinute prin acest canal de cooperare, la partida de fotbal de aseară am beneficiat de prezenţa în Ploieşti a 4 poliţişti croaţi care au colaborat foarte bine cu autorităţile române.

În urma şedinţei de securitate desfăşurate în prezenţa reprezentantului pentru securitate al UEFA s-a stabilit că un număr de 600 de bilete au fost achiziţionate de clubul Dinamo Zagreb, iar în România se vor deplasa şi suporteri consideraţi „cu risc “, membri ai facţiunii BAD BLUE BOYS care nu au primit bilete din partea clubului, iar potrivit datelor disponibile, se implică în activităţi de tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Pentru aceşti suporteri care şi-au anunţat prezenţa la meci în condiţiile în care nu aveau la dispoziţie legitimaţii de acces în stadion, forţele de ordine, cu sprijinul autorităţilor locale au amenajat la stadionul Conpet o zonă de siguranţă unde au fost create condiţii decente pentru vizionarea meciului, gustări, apă şi toalete ecologice.

După identificarea suporterilor fără documente de acces la meci a urmat conducerea acestora în zona sus menţionată şi prezentarea condiţiilor oferite pe plan local. Aceştia au decis şi au comunicat ofiţerilor de Croaţia şi forţelor de ordine că doresc să se întoarcă acasă pe traseul Ploieşti – Târgovişte – Piteşti – Slatina – Craiova  Turnu Severin.

Pe timpul deplasării, acestora li s-a asigurat protecţia de către echipaje de jandarmi şi poliţişti până la ieşire din ţară.

În urma relaţionării şi a dialogului permanent cu aceştia prin intermediul monitorilor de securitate vorbitori de limbă engleză, nu au fost înregistrate nici un fel de incidente, s-a reuşit respectarea legislaţiei europene privind dreptul la liberă circulaţie şi şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii Europene.

Jandarmeria nu agreează violenţa asupra nici unei persoane, motiv pentru care vă asigurăm că orice sesizare pe această linie va fi tratată cu maximă seriozitate.

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Matei Basarab” Ploieşti, având calitatea de coordonator al măsurilor de ordine publică asigurate în sistem integrat pentru acest eveniment sportiv, asigură opinia publică, ploieştenii în special, că Jandarmeria a dispus de toate resursele mobilizate, iar obiectivul central, desfăşurarea competiţiei sportive în spirit de fair-play şi fără incidente care să tulbure grav ordinea publică a fost îndeplinit “.

Jandarmeria Prahova nu are dovezi că suporterii respectivi (după cum precizează reprezentanţii Grupării Mobile “Matei Basarab “Ploieşti că ar fi din facţiunea Bad Boys Blue) ar fi fost agresivi ci doar demonstrează faptul că nu a fost respectat dreptul unor cetăţeni europeni la liberă circulaţie în spaţiul U.E. spaţiul din care face parte şi România.

Bine-nţeles nu putem lua parte în totalitate suporterilor croaţi, ştiut fiind faptul că sunt foarte violenţi, aceştia având trecut în “c.V. “mai multe incidente în oraşele europene în care a jucat Dinamo Zagreb,

Dar nimeni nu garantează faptul că dacă veneau la Ploieşti, erau aceeaşi care au făcut “ravagii “în Europa, mai mult.. erau ultrasii din facţiunea Bad Boys Blue.

Pentru ca jandarmii în general îi pun pe toţi suporterii în oală, indiferent de echipă pe care o susţin şi pe cei 50 de fani croaţi i-a “etichetat “scandalagii şi au decis să le dea o lecţie trimiţându-I într-un “ţarc “ca oile.

Acţiunile de joi ale Jandarmeriei Prahova nu au o bază fundamentală şi au încălcat unele drepturi europene, mai mult le dă apă la moară autorităţile croate, pentru meciul retur de pe 28 august.

Ceea ce ne poate speria, dacă jandarmii croaţi vor aplica aceeaşi lege este foarte posibil ca şi suporterii “lupilor galbeni “, cei care se vor duce să încurajeze echipă la Zagreb, să aibe acelaşi tratament din partea gazdelor sau (Doamne Fereşte) autorităţile să fie “indiferente “la incidentele ultrasilor croaţi, mai ales a celor de la Bad Boys Blue, ştiut fiind faptul că “acasă “B.B.B. face legea, chiar şi cu jandarmii croati.

Asta datorită “competenţei” Jandarmeriei Române, care de fiecare dată i-a decizii abject şi primesc ordine fără nici o bază legală sau din partea femeii de serviciu a Instituţiei.

Ca bonus, reprezentanţii Jandameriei nu au explicat de ce jurnaliştii au avut interdicţia de acces în apropierea suporterilor, jurnaliştii neprimind nici până acum o motivaţie credibilă.

foto:jurnalulph.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s