Alegeri europarlamentare 2014


676.509 de persoane cu drept de vot din Prahova sunt așteptate duminică la alegerile europarlamentare 2014.
Potrivit datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă, în Prahova sunt 323.809 de bărbați cu drept de vot și 352.700 de femei.

În județ sunt deschise pentru alegerile de duminică 622 de secții de vot (vedeți AICIarondarea alegătorilor din Prahova după secțiile de vot).

Duminic, în Prahova se desfășoară și alegeri parțiale 2014, pentru posturile de primar, în comunele Păuleşti şi Măgureni, ai căror edili, aleşi în iunie 2012, au decedat în timpul mandatelor.

În localitatea Păulești sunt așteptate la vot 4.833 de persoane, dintre care 2.300 sunt bărbați și 2.533 sunt femei.

La Măgureni, figurează pe listele de persoane cu drept de vot 5.330 de persoane, dintre care 2.580 sunt bărbați, iar 2.750 sunt femei.

Mic îndreptar pentru votul de duminică

Secţiile de votare se vor deschise duminică, între ora 07.00 şi ora 21.00.

Cetăţenii români cu domiciliul în România îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare din ţară în baza actului de identitate, inclusiv carte de identitate provizorie, paşaport sau carnet de serviciu militar.

Cei aflaţi în ziua alegerilor în altă localitate decât aceea unde sunt înscrişi pe lista electorală specială îşi pot exercita dreptul de vot, la orice secţie de votare, în baza documentului de identitate valabil. Regula este însă valabilă doar pentru alegerile europene, nu şi pentru parţialele pentru parlament sau autorităţi locale.

După ce prezinta un document de identitate, membrii biroului electoral al sectiei de votare (BSV) verifică înscrierea în lista electorală şi încredinţează alegătorului buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea „votat“.

Odată ce primesc buletinele şi ştampilele de vot, alegătorii vor vota separat, în cabine de vot închise, aplicând ştampila cu menţiunea „votat“ în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.

Votul este secret, prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.

Totuşi, în cazul în care alegătorul nu poate vota singur, acesta are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el.

Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

Vedeți AICI și ce riscați dacă fraudați votul.

sursa:www.phon.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s