Un interviu “atletic” cu Ion Marin , multiplu campion naţional la 20 şi 50 km(la seniori) marş si vicecampion la Jocurile Mondiale ale Veteranilor ( Torino 2013)


  Ion Marian s-a nascut pe data de 03.07.1963 in Bucuresti,sportiv de performanta la Romtelecom Bucuresti,component al echipei de atletism din 1986 la seniori.
A fost desemnat multiplu campion naţional la 20 şi 50 km(la seniori) marş, câştigând numeroase titluri naţionale la probele de 3000 m marş 5000 m si 10 000 marş la veterani.
In august 2003,dupa ce a divortat se muta din Bucuresti,in comuna prahoveana Cosminele .Zona acestei comune i-se paruse a fi cea mai buna zona din tara sau strainatate pentru antrenamente si cantonamente in atletism, pe unde a fost la competitii in tara sau strainatate , fiind si aproape de Bucuresti,la 100 km.
Imediat dupa ce s-a stabilit in Cosminele,i-a propus Primarului de atunci ( n.r. Dumitru Mitu ) ,sa faca din comuna Cosminele ,” statiune cu rang sportiv” ,acest lucru putand fi realizat fara mari eforturi financiare din partea Primariei .Desi toate fondurile si sponsorizarile puteau fi accesate de la C.J.Prahova ,Dumitru Micu nu a fost de acord .
Pe 24 ianuarie 2004 ,Ion Marian a organizat (din fonduri propii si cu ajutorul catorva sponsori ) un cros in comuna , “Crosul Unirii ”  ,crosul a fost organizat cu elevii scolii din Cosminele ,selectia participantiilor fiind facuta din doua echipe de fete si baieti .
Actiunea a avut un impact pozitiv asupra copiilor si parintilor din localitate ,vazand acest lucru conducerea comunei ,l-a acuzat pe Ion Marian ,  ca in timpul unui antrenament de pregatire a “drogat ” 42 de copii , dupa aceasta acuzatie grava,Ion Marian a fost invitat la sediul Primariei si i s-a pus in vedere sa termine pregatirea copiilor.
Atunci,Ion Marian a solicitat un control antidoping cu ajutorul F.R.Atletism ,ca sa solutioneze problema,vazand acestea Primarul Micu Dumitru si directorul scolii de atunci,Gheorghe Banica , au batut in retragere nestiind ca aceasta acuzatie este egala cu “crima” ,Ion Marian vrand sa-i dea in judecata .
Cazul a ramas nesolutionat ,ramanand un caz izolat si “mascat ” de catre Primarul comunei si cei implicati.
Mai mult…vazand ca Ion Marian a solutionat pozitiv problema cu “drogarea copiilor” ,directorul scolii a pus presiune pe cadrele scolare,facandu-i probleme scolare,fiicei acestuia ,eleva la scoala din comuna .
Dupa o perioada de 7 ani, ( anul 2010 ) ,Ion Marian debuteaza in activitatea competitionala ,la categoria ” master ” ,iar dupa 14 ani de pauza ,castiga prima medalie de aur la Campionatul National de sala si a doua medalie de argint ,la 5 km.mars in vara ,pe pista .
Ion Marian , nu a vrut sa renunte la proiectul sau pentru comuna Cosminele ,aceasta comuna fiind “un izvor de performanta sportiva ” , asa cum cita ziarul Valea Slanicului .
Pe 6 noiembrie 2011 ,organizeaza un alt cros pentru copii in Cosminele .
Traseul conceput al acestui cros a fost propus pentru omologare F.R. de Atletism in vederea organizarii competitilor interne si internationale  ( pentru a scoate comuna din anonimat ).
La acest concurs ,primarul Micu Dumitru nu l-a ajutat cu nimic , ba chiar punandu-i “bete-n roate” in vederea organizarii concursului.
A solicitat din partea Primariei o banca si statia de amplificare ,vecinii binevoitori i-au spus ca-l ajuta cu curent pentru statie,iar alti cetateni care s-au mutat in comuna din Bucuresti l-au ajutat cu diverse cadouri pentru copii ( dulciuri,carti,diplome,etc ) numai ca acest concurs sa iasa bine.
Podiumiul de premiere a fost confectionat de catre domnul Ovidiu de la firma Linodoris,un om cu suflet mare .
Pe de alta parte ,domnul primar Micu Dumitru a amenintat angajatele din Primarie care aveau copii care participau la concurs ca daca le vede in preajma locatiei de desfasurare a competitiei le concediaza .
Multe persoane ,angajate a Primariei nu si-au lasat copii sa participe la acest concurs,bine-nteles Ion Marian cu cateva zile inainte l-a rugat pe domnul primar sa vina sa premieze copii ,fapt care nu s-a intamplat .
La alt concurs organizat de Ion Marian si domnul doctor Mircea Draghici de la Dentirad Hospital ( care a sponsorizat acest concurs ), in aprilie 2012 ,in comuna Valcanesti si cu sprijinul domnului primar Manole Adrian  care a remarcat efortul lui Ion Marian ,sprijinind si dansul acest concurs cu diferite dulciuri si cadouri pentru copii,( peste 120)  s-a  remarcat ,din nou,a -4-a oara ,luand medalia de aur pe distanta de 1 000 metri ,la o diferenta de peste 100 metri de urmatoarea clasata ,  Ana Maria Raportaru ,in varsta de 13  ani ( un real talent in atletism ) .
Acesta se antrena in paralel cu Ana Maria si cu o echipa formata din comuna.
Ion Marin a participat cu Ana Maria la crosurile  populare din Bucuresti,Brasov si alte localitati ,intorcandu-se cu numeroase premii si medalii de aur .
Din nefericre,noua stea a atletismului,fara doar si poate ” a doua Gabi Szabo a Romaniei “ ,a apus mult prea devreme din cauza problemelor familiare si a parintilor care nu se implicau ; dorinta lui Ion Marin fiind ca intr-o zi sa reaprinda aceasta “stea a atletismului romanesc “ .
O alta descoperire , a fost un tanar in varsta de 17 ani,din orasul Baicoi,pe numele sau Cosmin Caldaroiu,Cosmin provenea dintr-o familie deosebita ,dar cu mari probleme financiare .
Tanarul Cosmin alerga in fiecare zi in spatele microbuzelor pe ruta Baicoi – Plopeni si retur ,in Plopeni fiind  liceul in care invata .
Dupa 9 luni de implicare emotionala ,financiara si profesionala,Ion Marian a reusit printr-o pregatire ( uneori titanica) sa-l duca pe tanarul Cosmin la lotul national ,acesta pregatindu-se alaturi de campioana mondiala , Roxana Barca .
Caldaroiu a participat in anul 2012 la Campionatul European de cros montan – juniori ,ocupand (surprinzator ) ocul 4 la prima sa participare internationala .
Dupa acest succes au urmat si alte competitii interne si internationale la care Cosmin a avut rezultate remarcabile ,dar din pacate cariera tanarului s-a terminat devreme.
Intre timp,Ion Marin a participat la Campionatele Nationale de 3000 si 5000 metri mars atat in sala cat si afara ,castigand medalii dupa medalii ,imbunatindu-si si performantele personale.
In anul 2012 ,participa la prima competitie internationala ( Izmir-Turcia ) reusind sa castige aurul la proba de 5 000 metri mars,depasind fara nici o problema competitorii tineri.
Pe 13 martie 2013 , castiga o alta medalie de aur la Campionatul National in sala.
In aprilie 2013 ,la Campionatul Eurpean din Spania ( San Sebastian ) ocupa locul 10 la proba de 3 000 metri mars .
La inceputul lunii mai ( tot in 2013 ),dupa o pauza de 14 ani ,participa la Campionatul National in proba de 10 km si castiga titlu national cu un timp de 59 minute si 16 secunde .
In acelasi an ( in luna iunie ) ,a participat la ultima sa proba de 5 km. mars pe pista la Campionatul National ,categoria + 45 ani si ocupa locul 2 datorita ploii torentiale si fiind dezavantajat de arbitraj.
In august 2013 a participat la Campionatul Mondial de la Torino ( categoria + 50 ani ) ,in doua probe de 5000 metri pe pista si 10 000 metri pe sosea,in proba de 5 000 metri a a ocupat locul 4 la 13 secunde in spatele lucului 3,neavand niciun fel de sustinere sau o echipa,asa cum aveau concurentii altor tari .
In proba de 10 00 metri -sosea ( traseu in panta ) ,Ion Marin s-a mobilizat psihic si fizic  si a ocupat locul doi ( vicecampion mondial ) cu un rezultat mai bun cu 4 minute decat cel de la Campionatul National. Aceasta performanta fiind cu atat mai importanta intrucat la aceasta proba au concurat peste 100 de sportivi din toata lumea .
“Aceasta a fost cea mai mare implinire profesionala  la care nici nu am visat si am fost foarte mandru ca am purtat  steagul tarii mele pe a doua pozitie a podiumului ”  si-a amintit emotionat ,Ion Marin .
Tot in anul 2013 ( 6-8 septembrie ) a participat la Campionatul Balcanic de la Zagreb ( Croatia ) in proba de 5 000 metri mars,ocupand locul 2 cu un nou record personal,imbogatit cu 30 de secunde .
La inceputul acestui an  ( luna martie ) la Campionatul National pe pista – 3 km. doboara recordul national pe aceasta distanta cu peste 7 secunde ,devenind campion national .
In aceeasi luna , la Campionatul Mondial din Ungaria ,participa in proba de 3 km sala si 10 km sosea  .
In proba de 3 km. a fost dezavantajat clar de arbitrii unguri in favoarea sportivilor maghiari,aceeasi arbitrii descalificand si sportivi din Turcia,Italia,samd…
Mai mult…componentii lotului Romaniei au avut aceleasi probleme tehnice,oficialii unguri ” omitand ” sa treaca numele sportivilor “tricolori ” pe tabloul rezultatelor oficiale.
In proba de 10 km,a ocupat locul 15 ( cu un timp mai bun ,cu 4 secunde decat cel de la Torino ) dar avand din nou probleme,din cauza arbitrilor unguri .
Revenit in tara ,Ion Marian a solicitat sprijinul Primariei comunei Cosminele,dar actualul Primar ( n.r. Anton Corneliu ) nu l-a ajutat cu nimic in privire cu pregatiri si deplasari,cu toate ca ,Primaria Cosminele are suport legal privind – obligatia sa sprijine sportul pentru toti si sportul de performanta si sa asigure conditiile organizatorice si materiale de practicare a educatiei fizice si sportului in comunitatile locale.  ( conform legii 69/2000 – http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_sportului.php )
In toate activitatile sale,pregatire,echipament,deplasari ,financiar,s.a.m.d a fost ajutat de catre domnul doctor Mircea Draghici de la Dentirad Hospital Ploiesti ,Ion Marian transmitandu-i ( cu ajutorul si site-ului nostru ) multumiri pe toate planurile,fara ajutorul domnului Mircea Draghici nu putea realiza aceste performante .
Pe langa performante,domnul doctor il ajuta pe Ion Marian si intr-un alt proiect “Violenta asupra sportivilor si a sportului in sine” ,cerand pedepsirea de 3 ori a celor care savarsesc acte de violenta asupra sportivilor,indiferent de sportul practicat .
Ion Marian v-a organiza impreuna cu doamna profesoara de sport Felicia Smoleanu ,  in perioada 25 – 27 mai  a.c. un cros de selectie pentru copii ,acest cros va fi organizat pentru descoperirea noilor talente ( orasul Baicoi cu ocazia “Zilelor Baicoiului “ ) .
Intre timp se port discutii cu domnul Primar al orasului Baicoi,Cristian Statescu in vederea gasirii locatiei competitiei si sprijin pentru diverse premii.
De asemenea ,Ion Marin face apel catre diferiti sponsori pentru premierea castigatorilor si a participantilor.
In sprijinul actiunii va veni si F.R.de atletism cu medalii si diplome,pe aceasta cale Ion Marian multumind Federatiei pentru interesul acordat competitiei si ar dori sa o invite si pe doamna ministru a Sportului,Gabi Szabo .
Când nu participă la competiţii, atletul prahovean descoperă şi sprijină tinerele talente şi insuflă spirit sportiv în rândurile elevilor din zona  Cosminele prin conceptul de cros şi atletism.
” De mic copil mi-au plãcut activitatile  sportive, sã alerg, sã merg pe bicicletã… La vârsta de 24 de ani am ocupat locul 5 la o selectie  pentru completarea echipei de mars al Romtelecom Club unde am primit un cadou simbolic – o pereche de sosete. La o sãptãmânã, am fost legitimat la Romtelecom Club, unde aveam si  serviciul, si am început o pregãtire durã în cadrul lotului pentru primul campionat  national  de 50 km mars, la care am participat, urmând si  celelalte campionate nationale  de 20 si 50 km. La cel de 50 km am castigat si prima mea medalie de argint cu echipa, marcând începutul unui drum plin de sacrificii, efort fizic, suferinta , dor de familie, dar si bucurii respectiv  satisfactii .
Telul  meu era sã ajung cât mai departe, astfel am intrat într-o lume în care esti motivat din toate punctele de vedere, având un scop bine determinat: vointa si puterea de a învinge si  onoarea de a reprezenta culorile drapelului românesc în competitiile  sportive din toata lumea .
DACÃ VREI, POTI! Sunt un om si un sportiv modest, nu mã pot lãuda cu multe medalii, dar rezultatele a multor ani de muncã se resimt acum la peste 25 de ani de sport si  voi continua! ” Ion Marin .

 

INFOPLOIESTICITY:

Ion Marin în 3 cuvinte.

ION MARIN: ” Vointa, sacrificiu locul 1 “.

INFOPLOIESTICITY:

Dintre atâtea trofee şi premii care este cel mai important din carieră?

ION MARIN: ” Cu mândrie pot spune că este medalia de vicecampion mondial la Jocurile Mondiale de la Torino (august 2013), echivalentul Olimpiadei, la această medalie nici nu visam.

Atunci după o pauză de 14 ani, am bătut un nou record personal la proba de 10 km “.

INFOPLOIESTICITY: Cel mai bun atlet român al tututuror timpurilor este…?

ION MARIN: ” Actualul ministru al sportului, Gabi Szabo “

INFOPLOIESTICITY:

Ion Marin dincolo de competiţii şi antrenamente.

ION MARIN: ” Un om modest, simplu, necăsătorit, sufletist, ambiţios, cu o voinţă de fier şi talent în a megre mai departe, de a face performanţă şi de a descoperi copiii şi pentru a-i pregăti şi educa pentru viitor, oferindu-le o educaţie prin sport, gratis (ultima bucăţică de pâine o împarte cu aceştia) iar pe plan profesional neavând niciun venit, munceşte ca zilier în: amenajări interioare/exterioare, design rustic, grădinărit, zugrăvit, etc.

Îi place natura şi tot ceea ce este în ea.”

INFOPLOIESTICITY: 

Autoritatile locale te-au ajutat cu ceva ?

ION MARIN:  “Nu . Chiar domnul Primar din comuna Cosminele ( n.r. Anton Corneliu ) , nu-l intereseaza ,la fel ca pe fostul primar Micu Dumitru , performantele mele de nivel national,balcanic ,european si mondial,in afara de asta si performantele copiilor din comuna pe care eu i-am descoperit ,antrenat si promovat ,unde au castigat numeroase medalii si merite sportive la concursurile la care i-am dus cu mari sacrificii personale si din partea unor oameni de bine ,cu toate ca are suport legal prin legea 69 art.3 /2000 spunandu-mi mereu ca nu are  bani si sa-l las in pace ,dandu-ma afara pe usa intr-un stil diplomatic ,iar acesti bani este  obligat sa-i ceara de la Consiliul Judetean Prahova , din moment ce in comuna exista o activitate de acest nivel, lucru la care nici nu visa…Primaria si comunitatea din comuna Cosminele .

In luna aprilie inainte sa plec la Campionatul Mondial de la Budapesta cu lotul national,fiind component al acestuia,de Master ,am citit in ziarul Prahova,din luna februarie ,ca la Primaria din comuna Cosminele exista o evaziune fiscala de aproximativ 18 milioane euro si uite asa se distrug talente sportive care pot reprezenta tara in viitor,numai pentru bunul plac si buzunarul asa zisilor alesi locali .

Alte comune ar da bani grei sa aibe asa talente si sa le poata sprijini si promoveze .

INFOPLOIESTICITY:

Ce ai face dacă mâine ar fi Sfârşitul Lumii?

ION MARIN: ” M-aş pregăti în continuare ştiind că mâine nu va fi Sfaristul Lumii “.

INFOPLOIESTICITY:

Cele mai frumoase experienţe/amintiri din competiţii?

ION MARIN: ” Mă leagă amintiri de mai multe experienţe, dar nu le enumăr pe toate.

În urmă cu 2  ani, am descoperit un tânăr talent, pe numele său Cosmin Caldaroiu, în vârstă de 17 ani din oraşul prahovean Băicoi, Cosmin alerga în spatele microbuzului 10 km. duş, 10 km. întors până la liceul din oraşul Plopeni.

Odată descoperit, i-am oferit echipamentul meu de la seniori şi l-am pregătit pentru performanţă.

După 9 luni de pregătire (pe timp de ploaie, frig, caniculă, ninsoare…), Cosmin a ajuns în lotul naţional de cros, unde a ocupat locul 4 la prima sa participare internaţională (CE Albania -cros montan juniori) si alte medalii nationale si internationale .

A doua mea amintire plăcută este legată de o fetiţă în vârstă de numai 12 ani din comuna  Cosminele -Prahova, Ana Maria Raportaru, care s-a remarcat la un concurs de selecţie, organizat de mine, câştigând detaşat primul loc.

De admirat faptul că Ana Maria provine dintr-o familie fără posibilităţi materiale, părinţii ei neputând să vină în sprijinirea unui adevărat talent, Ana Maria Raportaru fiind a doua Gabi Szabo a României.

Din pacate parintii ei nu se implicau deloc,neoferindu-i nici macar un sprijin moral in pregatire ,asteptau totul de la mine ,pana cand intr-o zi le-am reprosat acest lucru si din acel moment nu au mai lasat-o la antrenamente cu toate ca tot ce faceam pentru Ana era gratis,incepand de la echipament (foarte scump ) , vitaminizare plus hrana ,deplasari,premieri,etc .

In tot acest timp eu facandu-mi obligatii de toate felurile la persoanele care ne ajutau cum puteau vazand ca ma ocup de acest copil,pentru a ajunge campion,acestea regretand ca s-a stins o adevarata stea din cauza parintilor .

Am ajutat-o cu toate resursele mele materiale, ea ocupând la fiecare concurs locul 1 sau locul 2.

Fără foarte multă pregătire şi resurse, aceasta devansa cu usurinta toate sportivele profesioniste legitimate la cluburi cu renume din ţară, câştigând în total 4 medalii de aur.”

INFOPLOIESTICITY:

Ce deviză are un campion?

ION MARIN: ” Vreau să fiu campion? Trebuie să mă antrenez pentru a fi campion “.

INFOPLOIESTICITY:

Mii de kilometrii alergaţi. Mai poţi?

ION MARIN: ” Da “.

INFOPLOIESTICITY:

Ce deteşti cel mai mult la oameni?

ION MARIN:” În primul rând trufia, minciuna, hoţia, trădarea şi indiferenţa “

INFOPLOIESTICITY:

Cel mai bun elev al tău este…?

ION MARIN: ” Nu pot spune că am doar unul, am mai mulţi.

Începând de la 4 ani până la vârsta de 15 ani, toţi au medalii “.

INFOPLOIESTICITY:

Ultima carte citită, ultimul film văzut…

ION MARIN: ” Alimentaţia şi efortul fizic: respectiv ” Să prinzi o stea căzătoare “

INFOPLOIESTICITY:

Atletism vs fotbal.

ION MARIN: ” Atletismul este “sportul rege “, fotbalul este un joc pentru a fi practicat are nevoie de alergare “.

INFOPLOIESTICITY:

Un vis neîmplinit.

ION MARIN: ” Înfiinţarea propiului club de atletism.

Din cauza unei sume mici de bani, pe care n-am avut-o la momentul respectiv, n-am reuşit să continui depunerea actelor la Tribunal, fiind a doua încercare nimeni nu a vrut să mă ajute, pierzând astfel enorm “.

INFOPLOIESTICITY:

Colaborezi cu cunoscuta firmă de nutriţie ” Coral Club Internaţional “, cât de mult ajută aceste produse la performanţele unui sportiv?

ION MARIN: ” Produsele Coral îmbunătăţesc performanţele sportivilor, exemple personale… doborârea recordului naţional pe 3 km. cu aproximativ 8 secunde.

La această performanţă nu mă aşteptam, dar mi-am propus-o ; la aceasta  se mai adaugă şi un alt record personal, am fost mai rapid cu 4 secunde pe 10 km. la Campionatul Mondial de la Budapeste (29 martie 2014).

Ca sportiv de performanţă recomand următoarele produse Coral:

Coral Mine, Microhydrin, H – 500, Hydrocel, Protivity, Green Gold, crema Cool Relief.”

INFOPLOIESTICITY:

Ce face Ion Marin în timpul liber?

ION MARIN: ” Lucrez ca liber profesionist în menajări interioare/exterioare, grădinărit, iazuri, piscine, construcţii rustice. Nu prea am mult timp liber, timpul liber pentru mine , Înseamnă sport şi căutarea noilor şi tinerrelor talente “.

INFOPLOIESTICITY:

Un mesaj de la un campion pentru viitorii campioni:

ION MARIN: ” Aleargă dupa mine, prinde-mă şi depăşeşte-mă “.

INFOPLOIESTICITY:

Un mesaj pentru cititorii noştri, prahoveni şi cei care doresc să facă sport.

ION MARIN: ” Faceţi sport, copiaţi-mă, mâncaţi sănătos şi să ne cunoaştem prin acest site (n.r. InfoPloiestiCity).

Cei sau cele care doresc să mă cunoască şi să facă sport mă pot urmări şi în reluarea emisiunii ” Generaţia lui John ” de la Prahova Tv din data de 22 .04. 2014, emisiunea o puteţi urmări înregistrată pe site-ul http://www.prahovatv.ro, la secţiunea ” Emisiuni-Generatia lui John ” din 22 aprilie.”

INFOPLOIESTICITY:

 În loc de încheiere…

ION MARIN:

“Toate aceste performanţe, pe care le-am realizat în ultimii 4 ani, fiind şi component al lotului naţional de Master Atletism, dar şi minunăţii copii pe care i-am cunoscut şi antrenat se datorează în afara muncii mele, domnului doctor Mircea Drăghici de la Dentirad Hospital Ploieşti care în tot acest timp m-a susţinut şi sprijinit logistic şi financiar, făcând mari eforturi.

Pe această cale ţin să-i mulţumesc pentru tot şi sper într-o lungă colaborare.

Advertisements

One thought on “Un interviu “atletic” cu Ion Marin , multiplu campion naţional la 20 şi 50 km(la seniori) marş si vicecampion la Jocurile Mondiale ale Veteranilor ( Torino 2013)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s