Somajul in Prahova este in scadere


În cazul a 1.112 prahoveni care, până mai ieri, nu aveau nicio sursă certă de trai, se poate spune că luna trecută a fost una cât se poate de norocoasă. Şi asta nu pentru că, bunăoară, ar fi câştigat la loto, ci pentru că au reuşit, în sfârşit, să se angajeze undeva! Altfel spus, luna trecută, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Prahova existau 17.203 persoane aflate în căutarea unui serviciu, efectiv în scădere cu 1.112 persoane (de care aminteam mai sus) faţă de luna februarie 2014, reprezentând o rată a şomajului de 5,63 la sută.
La fel ca şi în luna februarie, cei mai mulţi dintre şomeri îşi au domiciliul în mediul rural – peste 11.000 de persoane, aproximativ acelaşi fiind şi numărul prahovenilor pentru care s-a încheiat perioada de încasare a indemnizaţiei de şomaj acordată de stat, respectiv peste 9.400 persoane. În ceea ce priveşte repartizarea şomerilor pe grupe de vârstă, cei mai refuzaţi de către angajatori au fost cei în etate de 40 – 49 de ani, respectiv 5.148 de persoane. De cealaltă parte, prahovenii cu vârsta cuprinsă între 25 – 29 de ani au fost cei mai “vânaţi” de către angajatori, cu prilejul desfăşurării bursei locurilor de muncă, dovadă fiind faptul că doar 1.237 de persoane din această categorie, respectiv cei mai puţini din totalul şomerilor înregistraţi luna trecută, încă nu şi-au găsit un serviciu. 
Sigur, în scriptele AJOFM Prahova nu sunt incluşi, aşa cum am mai spus-o în repetate rânduri, şi prahovenii care acceptă să lucreze fără contract individual de muncă. Potrivit specialiştilor, munca la negru este practicată de circa un sfert din populaţia activă a României, iar în zona rurală procentul tinde spre 50 la sută. Angajatorii preferă o astfel de soluţie, în principal din cauza presiunii taxelor şi a impozitelor pe care sunt obligaţi să le achite la stat. 
Astfel, pentru un euro plătit net ca salariu, angajatorul plăteşte 1,83 de euro, adică mult peste media existentă în majoritatea ţărilor comunitare.

sursa:ziarulprahova.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s