TOPUL NUMELOR ALESE DE PLOIEŞTENI PENTRU NOU-NĂSCUŢI


 

numePloieştenii nu au dus lipsă de inspiraţie atunci când au ales numele pentru cei mai noi membri ai familiei. Au fost preferate numele de sfinţi, urmate de cele cu rezonanţă internaţională, dar şi unele inspirate de manele, telenovele şi personaje din cărţi.
Ca şi în 2012, topul numelor preferate de români pentru a-şi boteza copiii este marcat de preferinţa pentru numele creştine. Sunt urmate de nume specifice altor ţări, ca atare sau adaptate lingvistiv românilor, dar şi de prenume ciudate, inspirate de manele, telenovele, personaje mondene, din lumea muzicală sau din cărţi. Astfel, Andrei şi Maria sunt cele mai populare nume de botez primite de copiii născuţi anul trecut, la nivel naţional.
Prenumele Andrei este purtat de 12.736 de copii născuţi în 2013 în România, în timp ce în clasamentul feminin conduce Maria, 21.817 de fetiţe fiind botezate în acest fel.
La Ploieşti, cei mai mulţi băieţei au fost numiţi David, urmat de Andrei şi Ianis, o situaţie destul de apropiată de cea la nivel naţional. Numele David, preferat la Ploieşti, este pe locul doi în topul naţional, 7.724 de bebeluşi fiind numiţi astfel. Pe locul trei al topului naţional masculin se află Alexandru, ales ca prenume de 7.424 de ori.
La fetiţe, topul este în Ploieşti condus de Antonia (locul şase la nivel naţional), urmat de Daria (locul şapte), Maria (locul întâi), Maya şi Alessia. La nivel naţional, după numele Maria, care conduce detaşat, urmează Elena, 5.635 de fetiţe fiind botezate cu acest nume şi apoi Ioana, 5.545.
Top 10 naţional al numelor pentru băieţi şi fete continuă cu locul patru- Gabriel – 5.787 de copii şi Andreea – 5.502; locul cinci- Ştefan – 5.236 şi Alexandra -3.950; locul şase- Ionuţ – 4.689, şi Antonia -3.875; locul şapte- Mihai – 4047, şi Daria -3.009; locul opt- Daniel -2.724 şi Ana -2.854; locul nouă- Darius-2.682, şi Gabriela 2.829; locul zece- Luca, 2.600, şi Sofia, 2.418.

Nicolae Guţă, Venus şi Aramis stau la Ploieşti

Potrivit datelor statistice de la Starea Civilă Ploieşti, dincolo de numele creştine sau de cele străine, dar intrate de câţiva ani în conştiinţa românilor, plecările în străinătate s-au dovedit inspiraţionale pentru părinţii din oraş. Astfel, mai mulţi copiii din Ploieşti au fost botezaţi John, Marco, Nicolas, Angelo, Joyce şi Giuliano.
Nu doar numele creştine, ci şi cele biblice, ca Samuel, Beniamin şi Rahela, s-au regăsit printre numele date copiilor din Ploieşti.
Pentru iubitorii de manele, Nicolae Guţă pare că s-a mutat la Ploieşti. Cel puţin aşa se înţelege din faptul că un copil a primit fix acest prenume, Nicolae Guţă, după cunoscutul cântăreţ de manele.
Gaviota şi Guzel, numele unor personaje din telenovele, se regăsesc şi ele printre prenumele date în 2013 unor bebeluşi din Ploieşti.
“Cei trei muschetari”, cartea lui Alexandre Dumas, a marcat doi ploieşteni care şi-au numit copilul Aramis, aşa cum “Legendele Olimpului” şi zeităţile greceşti au făcut ca o fetiţă să fie botezată Venus, după zeiţa frumuseţii şi a dragostei.
Alte nume neobişnuite primite de copiii din Ploieşti sunt Samariteanca, Elisei, Karim, Samir, Ziana, Ayan, Ghedeon, Veniamin, Iuvenalia, Rania, Abdul-Hadi (un copil cu cetăţenie siriană), Saray, Enoh sau Gesica.
La nivel naţional, în topul numelor ciudate conduc Pipi (32 de nou-născuţi au fost numiţi astfel) şi Împărăteasa, în cazul a 16 fetiţe. Din 2012, în sectorul I al Capitalei locuieşte şi Isus, un bebeluş botezat astfel după cea mai cunoscută personalitate a creştinătăţii.
În 2013, numărul naşterilor din Ploieşti a fost în scădere în comparaţie cu 2012. Astfel, dacă în urmă cu doi ani s-au născut 4.284 de copii, anul trecut s-au născut 4.173. Situaţia ar putea fi explicabilă şi prin scăderea căsătoriilor, 1.195 în 2013, faţă de 1.301 în 2012, în Ploieşti.

sursa:

http://www.rerpublicanul.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s