DNA solicita arestarea deputatului Vlad Cosma , acesta avand imunitate .


 

Potrivit legislaţiei, asupra deputatului Vlad Cosma, adus pentru audieri la sediul DNA alături de preşedintele CJ Prahova, procurorii nu au putut lua nicio măsură, deoarece acesta se bucură de imunitate.

Acesta a plecat la ora 14.37 de la sediul DNA şi a declarat că nu are voie să facă nici un fel de declaraţii atât timp cât este o anchetă în desfăşurare.

Procurorul şef al DNA a trimis o adresă Ministerului Justiţiei, prin care se solicită Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării.

„În conformitate cu prevederile din Constituţia României şi cele din Regulamentul Camerei Deputaţilor, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis cererea şi referatul întocmit de procurori, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor, încuviinţarea arestării preventive a deputatului Cosma Vlad Alexandru, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă (trei acte materiale).
Cererea de încuviinţare a arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală.
Astfel, din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Cosma Vlad Alexandru ar fi săvârşit o infracţiune de corupţie, în mod repetat, pe parcursul unui interval de timp însemnat şi că ar fi primit sume semnificative de bani ce constituie obiectul infracţiunii investigate. Modul şi circumstanţele în care inculpatul ar săvârşit infracţiunea reţinută în sarcina sa sunt de natură de a aduce atingere gravă unui climat economic şi concurenţial corect, de care trebuie să se bucure agenţii economici participanţi la efectuarea unor lucrări finanţate de la bugetul de stat. Funcţiile ocupate de inculpatul Cosma Vlad Alexandru potenţează gradul de pericol social al faptelor de corupţie săvârşite.
În raport cu art. 5 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 23 din Constituţie, măsura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci când există motive verosimile că s-a săvârşit o infracţiune sau există motive temeinice de a se crede în posibilitatea săvârşirii unei noi infracţiuni, fiind necesară astfel pentru apărarea ordinii publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea în bune condiţii a procesului penal.
Analiza acestei condiţii în raport cu natura faptelor reţinute în sarcina sa, persoana şi conduita inculpatului, reacţia opiniei publice şi rezonanţa faptelor, denotă că în speţă sunt îndeplinite exigenţele pentru a putea fi dispusă privarea de libertate.
În raport de calitatea de inculpat a deputatului Cosma Vlad Alexandru, facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, se arată în comunicatul DNA.

sursa : http://www.jurnalulph.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s